ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET - Gróf Mikó Imre Villa ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET - Gróf Mikó Imre Villa
ERDÉLYI MÚZEUM-EGYESÜLET
Navigáció


 

 

Tudományos életünk fóruma

 

 Tudományról gyakran beszélünk, de a tudományos életről csak ritkán esik szó, pedig az a tudományművelés fontos kelléke.

Hogy mit is értünk a tudományos élet fogalma alatt, nem nehéz röviden összefoglalni: mindent amit a rendezvények, konferenciák, előadások, viták együtt jelentenek. Ahol a tudománnyal foglalkozók a közvélemény elé tárják munkájuk eredményeit és kérdéseit, hogy azokat megosszák a szakmai kollegáikkal és a szélesebb érdeklődőkkel. A tudományos rendezvények természetesen sokfélék: lehetnek egyediek, alkalmiak nemzeti s nemzetközi jellegűek. A leghasznosabbak nézetünk szerint azok, amelyeket naptári rendszerességgel tartanak meg, mert azokra számíthat a tudományos kutató, felkészülhet rájuk.

Ilyen fórumnak számít A Magyar Tudomány Napja Erdélyben című rendezvényünket, amelyet 2002 óta mindig az Erdélyi Múzeum-Egyesület születésnapján, vagy a hozzá  legközelebb eső napokon, november 23-24-én tartunk meg.

Egyik fő célunk e rendezvénnyel, hogy az az erdélyi magyar tudományosság fóruma legyen, de tükrözve a hazai eredmények s gondok mellett az összmagyar és nemzetközi tudományművelés irányait s lehetőség szerint a kiemelkedőbb megvalósításait.

Azt már a 2002-es első fórumunk alkalmából kifejtettem, hogy a rendezvény első napján az általános időszerű kérdéseik kerülnek napirendre, a második nap viszont a szakosztályoké s maguk határozzák meg annak a tematikáját is. Arról sem feledkezhetünk meg, hogy azokon a fiatal kutatók lehetőséget kapjanak a közszereplésre, ahogy mondani szokás a megmérettetésre.

Emlékeztetőül, íme az eddig rendezvények tematikája:

2017 Emberközpontú tudomány

2016  Oknyomozó tudomány

2015   A tudomány evolúciója: a valóság és a virtuális világok

2014
     Messze látó tudomány: felelős válaszok a jövőnek

2013      Velünk élő tudomány

2012     A felfedező tudomány 21. század eleji eredményei és távlatai Erdélyben

 

Programfelelős: Bitay Enikő, az EME főtitkára.

 

 

info@eme.ro